Uitnodiging Sport voor iedereen Feest

Zondag 9 oktober wordt het een kleurrijk feest in Sportcentrum Oudenrijn! Voor iedereen die UBALL kent, zijn onze kernwaarden inmiddels gesneden koek. We vinden het belangrijk dat iedereen in een veilige en inclusieve omgeving kan sporten en leven. Niet alleen bij UBALL, maar ook daarbuiten. In een veilige sportomgeving voelt iedereen zich thuis. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, hoe je eruit ziet of wat je seksuele voorkeur is. Een veilige omgeving ontstaat niet vanzelf. Daar moet je als vereniging aan werken. Soms staan verschillen in afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur – en de manier waarop daarmee wordt omgegaan – een veilig gevoel in de weg. Dat is vervelend omdat een onveilig gevoel ten koste gaat van sportplezier, ontwikkeling en prestaties. Bewust en onbewust beoordelen we mensen de hele dag door op basis van hun uiterlijk. Soms leidt dit tot negatief gedrag. Denk aan pesten, schelden, uitlachen, verbaal en soms zelfs fysiek geweld. Het slachtoffer is vaak iemand die zichtbaar opvalt binnen de groep. Iemand met rood haar of iemand die zich erg onzeker gedraagt bijvoorbeeld. Soms zijn verschillen minder of niet zichtbaar. Denk aan iemands seksuele voorkeur of achtergrond. Het kan dus zomaar dat je bijvoorbeeld met een opmerking over homo’s iemand kwetst. Dat is iets om over na te denken.

Daarom staan we op 9 oktober stil bij de Coming Out Day die dit jaar op 11 oktober plaatsvindt. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out. De VSU grijpt de Coming Out Day aan om het thema ‘Sport voor iedereen’ onder de Utrechtse sportverenigingen te promoten. Zij heeft Utrechtse clubs uitgenodigd om in de week rond die dag een regenboogvlag te hijsen (als collectief statement) en zelf activiteiten te ontplooien. De regenboog is daarbij een terugkerend thema.

UBALL heeft de eer om de kick-off te geven van deze activiteiten in Utrecht. In samenwerking met VSU, de AlliantieGelijkespelen, de gemeente Utrecht en de NBB gaan we een mooi programma neerzetten. Het belooft een goede mix te worden van meer serieuze onderwerpen en luchtige, leuke activiteiten. We willen deze dag graag delen met onze partners van SVO Basketball en SC Antilope.

Wat kun je verwachten?

In de ochtend volgen bestuursleden, coaches en teammanagers van UBALL de workshop Sport voor Iedereen. Deze workshop wordt gegeven door de Alliantie Gelijkespelen. Het is mogelijk dat we deze workshop op een later moment voor anderen (SVO, Antilope) nog een keer organiseren. Mocht je interesse hebben, neem dan contact op met Ronald Derks ([email protected]).

Vanaf 12.30 uur is iedereen welkom in de zaal. Paulus Jansen, wethouder Sport van de gemeente Utrecht, geeft een korte toespraak en verzorgt daarna de sprongbal voor de wedstrijd van UBALL MU18 tegen RTC Noord uit Groningen. Ook zal Frank Berteling, directeur van de NBB, acte de présence geven. Onze eigen huis-DJ Hans de Heer is aanwezig om iedereen in de zaal in de juiste stemming te brengen, dus dat belooft veel goeds! Na de wedstrijd van MU18 kan iedereen in het restaurant van het Sportcentrum even bijkomen om vervolgens met volle overgave de talenten van UBALL MU24 aan te moedigen bij hun wedstrijd tegen Basketball Academie Limburg uit Weert.

Wat vragen we van jou?

Beide teams zullen spelen met regenboogveters en de regenboogvlag krijgt een prominente plaats in de sporthal. We zouden het erg leuk vinden als iedereen in kleurrijke kleding naar de sporthal komt. Het is een geweldige gelegenheid om met het bekende Utrechtse enthousiasme te laten zien dat we staan voor respect, inclusie en openheid. Dus nodig familie en vrienden uit, stap met het hele gezin in de auto, bus of trein, pak de fiets of wandel naar ons schitterende basketball home en vier dit feest mee met ons.

Wil je iets betekenen op deze dag, of heb je een geweldig idee dat we nog kunnen toevoegen? Laat dit dan even weten Ronald Derks ([email protected])